Alzheimer’ın Nedenlerinden Biri Ağız Sağlığınız Olabilir
Son yıllarda artan sayıda bilimsel çalışma, endişe verici bir hipotezi destekledi: Alzheimer hastalığı sadece bir hastalık değil, aynı zamanda bir enfeksiyondur.
Bu enfeksiyonun kesin mekanizmaları, araştırmacıların hala izole etmeye çalıştığı bir şey olsa da, çok sayıda araştırma, Alzheimer’ın ölümcül yayılmasının eskiden düşündüğümüzden çok daha öteye gittiğini gösteriyor.
Yapılan bir çalışmaya göre, Alzheimer’ın arkasındaki bakteriyel bir suçlu için şimdiye kadarki en kesin ipuçlarından birinin diş eti hastalığı olabileceğini öne sürüldü.
Louisville Üniversitesi’nden bir mikrobiyolog olan kıdemli yazar Jan Potempa tarafından yönetilen bir makalede, araştırmacılar ölen Alzheimer hastalarının beyinlerinde kronik periodontitisin arkasındaki patojen olan Porphyromonas gingivalis bakterisini keşfettiklerini bildirdiler.

Bu, iki faktörün ilk kez birbirine bağlanması değildi, ancak araştırmacılar daha da ileri gitti. Farelerle yapılan ayrı deneylerde, patojenle ağızdan enfeksiyon, beyinde bakteriler tarafından kolonizasyona yol açtı ve bununla birlikte, genellikle Alzheimer ile ilişkilendirilen yapışkan proteinler olan amiloid beta üretimi arttı.
Yazar Stephen Dominy tarafından ortaklaşa kurulan ilaç girişimi Cortexyme tarafından koordine edilen araştırma ekibi, Alzheimer’ın nedenselliğine dair kesin kanıtlar bulduğunu iddia etmiyordu. Ama burada güçlü bir soruşturma hattımız olduğunu düşündükleri açıktı.
Dominy o sırada “Bulaşıcı ajanlar daha önce Alzheimer hastalığının gelişimi ve ilerlemesine karışmıştı, ancak nedensellik kanıtı ikna edici değildi” dedi.
Şimdi ilk kez hücre içi, Gram-negatif patojen, Porphyromonas gingivalis ve Alzheimer patogenezi arasında bağlantı kuran sağlam kanıtlarımız var.
Buna ek olarak ekip, Alzheimer hastalarının beyinlerindeki bakteriler tarafından salgılanan ve hastalığın iki ayrı belirteciyle ilişkili olan, Gingipain adı verilen toksik enzimleri tanımladı: tau proteini ve ubikuitin adı verilen bir protein etiketi.
Ancak daha da ilgi çekici bir şekilde, ekip bu zehirli diş etlerini, asla Alzheimer teşhisi konmamış vefat etmiş insanların beyinlerinde tanımladı. Çünkü Porphyromonas gingivalis ve hastalık daha önce bağlantılı olsa da, basitçe söylemek gerekirse, diş eti hastalığının Alzheimer’a mı, yoksa demansın kötü ağız bakımına mı yol açtığı hiç bilinmiyordu.
Hiç Alzheimer teşhisi konmamış kişilerde bile düşük diş eti ağrılarının belirgin olması gerçeği, daha uzun yaşamış olsalardı bu durumu geliştirmiş olabileceklerini düşündüren bir kanıt olabilir.
Ayrıca, COR388 adlı şirket tarafından formüle edilen bir bileşik, farelerle yapılan deneylerde, yerleşik bir Porphyromonas gingivalis beyin enfeksiyonunun bakteriyel yükünü azaltırken, aynı zamanda amiloid-beta üretimini ve nöroenflamasyonu azaltabileceğini gösterdi.
Gelecekteki araştırmaların bu bağlantı hakkında neler ortaya çıkaracağını bekleyip görmemiz gerekecek, ancak araştırma topluluğu temkinli bir şekilde iyimser.