Burnumuz Neden İki Deliğe Sahiptir?

Gözler ve kulaklar söz konusu olduğunda, bazı organlarımızın çift olması anlamlıdır. Eşleştirilmiş gözler bize nesneleri derinlemesine görmemizi sağlayan bir görüş sunar ve eşleştirilmiş kulaklar bize bir sesin geldiği yönü algılamamızı sağlayan stereo işitme olanağı sunmaktadır. Bununla birlikte, eşleştirilmiş burun deliklerinin nedeni biraz daha az anlaşılabilir durumdadır.

Fotoğraf: Pexels.com

Burun, koku alma duyumuzun odak noktasıdır, ama aynı zamanda oksijenimizin çoğunu aldığımız yerdir. Her bir burun deliğimiz farklı zamanlarda bir rolü diğerine tercih etse de, burun deliklerimiz her iki rolü de yerine getirecek şekilde evrimleşmiştir. Herhangi bir anda bir burun deliği diğerinden daha fazla hava çekerken, diğer burun deliği daha az hava çekerek ortamdaki belirli kokuları daha iyi almasını sağlar.

Nefes alma modunda bile yüksek akışlı burun deliği bir kokuyu algılayabilir, ancak koku burun deliğinin duyu alıcıları boyunca hızlı bir şekilde yayılacaktır. Koku, mikroskobik parçacıkları bu alıcıları kaplayan sıvıda hızla çözülebilen türden ise, yüksek akışlı burun deliği onu alır. Koku, tanecikleri çabuk erimeyen bir kokuysa, o burun deliği kokuyu daha soluk algılayabilir. Buna karşılık, düşük akışlı burun deliği, koku parçacıklarını çözmede ve dolayısıyla algılamada muhtemelen daha iyidir, çünkü bunu yapacak zamanı vardır.

Çalışmalar, her bir burun deliğinin günde birkaç kez nefes alma hakimiyeti ile koku hakimiyeti arasında geçiş yapabildiğini göstermiştir. Bu durum, soğuk algınlığının neden olduğu burun tıkanıklığı yaşadığımızda bize yardımcı olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu