Dinozorların Yaşadığı Zamanlarda Dünya Galaksinin Neresindeydi?
Dinozorların dünyayı yönettiği zamanlarda gezegenimiz, galaksinin tamamen farklı bir tarafında duruyordu. NASA’da çalışan bilim insanı Jessie Christiansen‘in oluşturduğu bir canlandırma, Güneş sistemimizin Samanyolu galaksisi boyunca gerçekleştirdiği hareketi takip ederek; dinozorların hükümdarlığının ne kadar uzun sürdüğünü ve insanların döneminin de ne kadar kısa bir süredir varolduğunu gösteriyor.

Güneş’imiz, galaksinin merkezi etrafında dönüyor ve bu dönüşü, her 250 milyon yıl civarında tamamlıyor. Christiansen’in yaptığı canlandırma, Güneş sistemimizin galakside en son ne zaman şu anki noktasında bulunduğunu gösteriyor. O zamanlarda Triyasik Dönem, en yoğun zamanlarını yaşıyormuş ve dinozorlar henüz yeni yeni ortaya çıkmaya başlamış.
Christiansen hazırladığı canlandırmada, her iki zaman dilimini de belirli bir perspektife yerleştiriyor. En simgesel dinozorlardan bazıları, gezegen Samanyolu galaksisinin çok farklı bir kısmındayken Dünya üzerinde geziyormuş.
Uzay Boyunca Sarmal Hareket
Galaktik hareket, canlandırmada gösterilenden daha karmaşık. Galaksideki diğer yıldız ve gezegen sistemleri farklı hızlarda ve farklı yörüngelerde hareket ediyor. Dahası; galaksinin kendisi de uzayda hareket ediyor ve yakındaki Andromeda galaksisine yavaşça yaklaşıyor. Christiansen bu canlandırmanın, bir nevi aynı noktaya gelmişiz gibi gösterdiğini fakat gerçekte, tüm galaksinin çok uzun bir yol kat etmiş olduğunu söylüyor.
Daha ziyade, uzayda bir sarmal hareketi yapıyormuşuz gibi. Tüm galaksinin hareket etmesi ve bizim de merkezin etrafında dönmemiz, bir nevi bu sarmalı oluşturuyor.