Dünya’nın En Tehlikeli Fay Hattı ‘San Andreas’ Tekrar Kırılabilir

San Andreas Fay Hattı ya da San Andreas Kırığı, Kaliforniya boyunca yaklaşık 1.200 kilometre uzanan bir kıta dönüşüm fayıdır. Pasifik levhası ile Kuzey Amerika levhası arasındaki tektonik sınırı oluşturur ve sağ yanal atımlı bir faydır. Fay, her biri farklı özelliklere ve farklı derecede deprem riskine sahip üç bölüme ayrılır. Fay boyunca kayma oranı 20-35 mm arasında değişir.

20 Milyon Yıl Önce Ortaya Çıkmış

Fay, 1895’te kuzey zonu keşfeden UC Berkeley’den Andrew Lawson tarafından tespit edildi. İsmini San Andreas Gölü‘nden almıştır. 1906 San Francisco depreminin ardından Lawson, fayın Güney Kaliforniya’ya kadar uzandığı sonucuna vardı.

Bu deprem, 18 Nisan 1906 senesinde 7.7 ile 8.5 büyüklüğü arasında gerçekleşmiştir. Deprem sonucunda oluşan büyük yangınlar, Amerika Birleşik Devletleri tarihi boyunca meydana gelen en büyük doğal afet olarak kabul edilir.

1953’te jeolog Thomas Dibblee, fay boyunca yüzlerce mil yanal hareketin meydana gelebileceği sonucuna vardı. Fay, ilk olarak yaklaşık 20 milyon yıl önce ortaya çıkmıştır.

Fayın Tekrar Kırılması Bekleniyor

Yapılan tahminlere göre San Andreas Fay Hattı, her 200 yılda bir tekrar kırılıyor. Kaliforniya Deprem Olasılıkları Çalışma Grubu’nun raporuna göre, önümüzdeki 20 yıl içerisinde daha önce gerçekleştiği gibi bir depremin olma ihtimali %7’dir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu