Dünya’nın Kitlesel Yok Oluşu Yaklaşıyor

Nesli tükenen türler, nesli tamamen yok olmuş canlı türleridir. Bazı türler doğal afetlerle, bazıları ise insanoğlunun dünyada var oluşundan çok önce yok olmuş, bazıları da insanoğlunun aşırı avlanması, nüfus artışı ve şehirleşmeyle doğal yaşam alanları tahrip olduğundan dünya üzerinden tamamen yok olmuştur.

Eskiden daha fazlaydık. Hayvanlar alemindeki binlerce eşsiz ve değerli tür, geçtiğimiz yüzyılda sonsuza dek kayboldu. Bilim insanları, kitlesel bir yok oluşun buna benzediğini söyleyerek uyarıyor. Fakat işin en kötü kısmı bu değil.

Araştırmacılar şimdi, omurgalı hayvan kayıplarında 20. yüzyılda görülen büyük bilançonun tekrarlanmak üzere olmasıyla; Dünya’nın şu an yaşadığı yok oluş olayının aslında hızlandığını söylüyorlar. Fakat bu defa, binlerce türün daha sonsuza dek kaybolması yalnızca onlarca yıl sürebilir.

Domino taşlarından her biri devrildiğinde, domino etkisi bitişikteki türde çok daha tehlikeli duruma geliyor. İstikrarsızlaşan ekosistemler ve zayıflayan besin ağları, insanlar da dahil bütün türler için hayatta kalma güvencesini azaltıyor.

Meksika Milli Özerk Üniversitesi’nde çalışan ekolog Gerardo Ceballos’a göre, mevcut yok oluş kriziyle mücadele için önümüzdeki yirmi yılda yaptığımız şeyler, milyonlarca türün kaderini belirleyecek.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu