Myanmar’daki Eski Tapınaklar

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti ve ayrıca bilinen adlarıyla Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında yer alan ülkedir.

Ülkenin tarihî adı ülke nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Birmanlardan gelen Burma’dır. Ülkede 1989’da tesis edilen askerî rejim, ülkenin sömürge döneminin izlerini silmek adına Burma olan ülke adını yine Birmanların adının bir başka çeşitlemesinden gelen Myanmar olarak değiştirmiştir ve bu ad günümüzde de resmen kullanılmaktadır. Bu yeni ad ülkedeki rejime destek veren Çin gibi ülkelerce hemen benimsenmişken Batılı ülkeler bu adı reddederek eski ad Burma’yı uzun süre kullansa da ülkedeki demokratikleşme hareketleri sonrası bu tavır yumuşamıştır.

Myanmar’da gelişkin bir Buda uygarlığı var­dır. Terk edilmiş bir kent olan Pagan’da bu uygarlıktan izler görülür. Kentte 9-13. yüz­yıllar arasında yapılmış binlerce Buda tapına­ğı bulunmaktadır. 11-19. yüzyıllarda Birmanya prensleri ara­sında amansız savaşlar oldu. 1820’de büyük Myanmar generali Maha Bandula, Hindis­tan‘ın İmphal (Manipur) ve Assam eyaletleri­ni ele geçirip Bengal’e yönelince Hindistan’a o zaman egemen olan İngilizler, Myanmar’a savaş açtılar. Maha Bandula geri püs­kürtüldü ve Myanmarlılar yalnızca Assam ve İmphal üzerindeki isteklerinden vazgeçmekle kalmadılar, aynı zamanda Aşağı Birmanya’nın Arakan ve Tenasserim bölgelerini de İngilizler’e bırakmak zorunda kaldılar.

1826-1882’de İngilizler, Aşağı Myanmar’ı adım adım ele geçirdiler. Kral Thibavv’la 1886’da yapılan savaştan sonra, başkenti Mandalay olan Yu­karı Birmanya da İngilizler’in denetimi altına girdi. 1919’dan 1937’ye kadar Myanmar, “Birmanya” adı altında Hin­distan’ın bir eyaleti olarak İngiliz yönetimin­de kaldı. 1948 yılında İngiltere sömürge yönetimi fiilen bitti.

1962 yılında General Ne Win başkanlığındaki askerler yönetime el koydu. 2007’de askeri diktaya karşı Budist rahiplerin öncü rol oynadığı Safran Devrimi adlı girişim başarısız olmasına karşın, ülkede 2008 yılında ilan edilen yeni anayasanın ardından, 2010 yılında gerçekleştirilen seçimler sonucunda cumhuriyet rejimine geçiş yapıldı.

Mrauk U

Mrauk U, Myanmar’da arkeolojik olarak önemli bir kasabadır ve aynı zamanda başkentidir. Küçük kollarının kıyısında Kaladan Nehri’nin yaklaşık 11 kilometre doğusunda yer almaktadır.

Bazı Rakhine akademisyenleri Mrauk U isminin arkaik Arakanca’da ‘İlk Başarı’ anlamına geldiğini belirtiyorlar. Kasabanın kabaca Pyu işgalcilerinin yok olduğu bölgenin yakınında olduğu söyleniyor. Prens, aşk skandalı nedeniyle babasını öldüren amcasından Wethali tahtını talep etmeye devam etti. Savaş prensin ilk başarısı olarak görüldü ve böylece ‘İlk Başarı’ adı yerle ilişkilendirildi.

Efsane göre, Mrauk U‘nun inşa edileceği bölgede yalnız bir dişi maymun yaşamaktaydı. Bir tavus kuşu ile tanıştı ve ikisi daha sonra birlikte yaşadı. Dişi maymun tavus kuşundan gebe kaldı ve bir yumurta bıraktı. Yumurtadan bir insan oğlu doğdu ve güçlü bir prens olmak için büyüdü. Prens daha sonra ormanın yakınında bir şehir inşa etti ve doğum hikayesine gelince, şehre ‘Maymun Yumurtası‘ anlamına gelen Mrauk U denildi.

Mrauk U ve krallığı geliştikçe, krallar, bakanlar ve köylüler inançlarını yansıtmak için şehir etrafında birçok pagoda ve tapınak inşa ettiler. Böylece, Mrauk U tapınaklar açısından zengin bir koleksiyona ev sahipliği yaptı. Mrauk U tapınaklarının çoğu, Bagan’ın çamur ve kil tuğlalarından farklı olarak yontulmuş taş tuğlalardan yapılmıştır.

Mrauk U‘daki en önemli tapınaklar Shite-thaung Tapınağı (80.000 Görüntü Tapınağı veya Zafer Tapınağı), Htukkanthein Tapınağı (Htukkan Emirlik Salonu), Koe-thaung Tapınağı (90.000 Görüntü Tapınağı) ve Beş Mahn pagodasıdır .

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu