Ptolemaios’un Yaptığı Dünya Merkezli Evren Planı

Ptolemaios’a göre Dünya evrenin merkezinde hareketsiz duruyordu. Ay, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn ve Güneş Dünya’nın etrafında dönüyordu. Bunların ötesinde sabit yıldızların bulunduğu bir küre vardı. Ptolemaios’un bu hayal ürünü planı, Avrupalıları astronomi ilminde tam 14 asır geri bıraktı. Bu çalışmalar bugün herkesin fark edebileceği hatalar içerir. İlk olarak Ptolemaios’un Dünya Merkezli Evren Modeli yanlıştır. Güneş Sistemi’nin merkezi Güneş olmakla beraber, evrenin sınırları bilenemediği için merkezi de yoktur.

Ptolemaios çalışmalarındaki yanlışlıklara rağmen bilim tarihinde çok önemli bir kişiliktir. Çünkü çalışmaları kendi yaşadığı zaman dilimindeki problemleri çözmek konusunda başarılıdır. Evrenin merkezi Dünya sanıldığı için geriye gidiyormuş gibi görünen gezegenlerin açıklamasını matematiksel olarak çalışmış ve dış çemberlerle veya yörüngelerle açıklayabilmiştir. İleri düzey matematik kabiliyeti bu noktada kendisini diğer astronomlardan ayırmıştır.

Hatalı Dünya haritası da yine aynı şekilde büyük bir soruna yüzyıllarca çözüm olmuştur. Enlem ve boylamları da kullanarak hazırladığı harita deniz aşırı seyahatlerde ve şehirlerin konumlarını bulmada insanlara büyük kolaylıklar sağlamıştır.

Ptolemaios’un Bilime Katkıları

Ptolemaios, coğrafya ve haritacılık tarihinde çok önemli bir kişidir. Dünyanın bir küre olduğunun farkındaydı ve bu küre şekli düz bir zemine yansıtmaya çalışan ilk kartograftı. Coğrafya adlı eseri, Kristof Kolomb (1451-1506) zamanına kadar bu konudaki başlıca çalışma olarak kaldı. O dönemde tüm kartografların yaşadığı zorluklar da düşünüldüğünde çalışması şaşırtıcı derecede doğru bilgiler içeriyordu. Ancak Asya kıtasını çok büyük tahmin etmesi gibi bazı problemler vardı. Oluşturduğu haritalar, Kristof Kolomb’un batıya giden yola çıkması için ona yardımcı olmuş olabilir.

Fotoğraf: Wikipedia.org

Ptolemaios’un Haritası

Ptolemaios’un haritası, ikinci yüzyılda Dünya’nın Helenist görüntüsüdür. Bu harita tahmini 150 yılında Ptolemaios tarafından yazılan Coğrafya eserine dayanır. Ptolemaios’un haritasının önemi ilk kez enlem ve boylamların kullanılmasından gelir. Küresel koordinatlar fikri Avrupa coğrafyacılığında bir devrim yarattı ve haritacılık matematikle daha da bütünleşti.

Ptolemaios’un kitabı muhtemelen haritalar da içeriyordu; fakat bunların hiçbiri günümüze ulaşamamıştır. Ptolemaios’un bugün gördüğümüz haritaları Maximus Planudes önderliğinde Bizanslı rahipler tarafından oluşturulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu