Zamanın Geçmesi Korkusu: Kronofobi
Yunanca’da “chrono” kelimesi zaman, “fobi” kelimesi ise korku anlamına gelir. Kronofobi, zaman korkusudur. Mantıksız ama kalıcı bir zaman ve zamanın geçmesi korkusu ile karakterize edilir. Kronofobi, nadir görülen kronomentrofobi, saatlerin irrasyonel korkusu ile ilgilidir.
Kronofobi belirli bir fobi olarak kabul edilir. Spesifik bir fobi, gerçek bir tehlike arz etmeyen veya çok az tehlike arz eden, ancak kaçınma ve endişe uyandıran güçlü, yersiz bir korku ile karakterize edilen bir anksiyete bozukluğudur. Genellikle korku bir nesne, durum, etkinlik veya kişidir.

Kronofobi Belirtileri Nelerdir?
Kronofobisi olan bir kişi için, genellikle zamanın geçişini vurgulayan belirli bir durum, kaygıyı yoğunlaştırabilir. Örneğin; lise veya üniversite mezuniyeti, evlilik yıldönümü, dönüm noktası, doğum günü, tatil. Bununla birlikte, kronofobisi olan biri, yaşamlarında neredeyse kalıcı bir fikstür olarak kaygı yaşayabilir. Endişe ve panik duyguları, normal bir şekilde çalışmakta zorluk çekmek, hızlı kalp atış hızı, terlemeye başlamak, nefes almada zorluk çekmek belirtileri arasındadır.
Kronofobi Ne Kadar Yaygındır?
Kaç kişinin kronofobi gibi belirli bir fobisi olduğunu tam olarak bilmek zor. Birçok insan bu korkuyu kendine saklayabilir veya sahip olduklarını fark etmeyebilir. Her 10 yetişkinden 1’inin ve her 5 gençten 1’inin hayatlarının bir noktasında belirli bir fobi bozukluğu ile uğraşacağı tahmin edilmektedir.
Kimler Risk Altında?
Yaşlılar ve ölümcül hastalığa yakalanmış kişilerde veya yaşamak için kalan süresi konusunda endişelenen kişilerde tespit edilebilir.
Hapishanede, kronofobi bazen mahkumlar hapsedilme sürelerinin uzunluğunu düşündüklerinde ortaya çıkar. Bu genellikle hapishane nevrozu veya çılgın karıştırma olarak adlandırılır.
Tedavisi Nedir?
Her bir anksiyete bozukluğu türü kendi tedavi planına sahip olmasına rağmen, yaygın olarak kullanılan tedavi türleri de vardır. Bunlar arasında bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi, antidepresanlar, beta blokerler ve benzod iazepinler gibi anti-anksiyete ilaçları dahil olmak üzere reçeteli ilaçlar bulunur. Önerilen tamamlayıcı ve alternatif tedaviler şunları içerir. Odaklanmış dikkat ve nefes egzersizleri gibi gevşeme ve stres giderme teknikleri yapılabilir. Nefes egzersizleri, meditasyon ve fiziksel duruşlarla kaygıyı yönetmek için yoga yapılabilir. Stres ve anksiyete rahatlaması için aerobik egzersiz yapılabilir.